A mai napon betegség miatt ZÁRVA leszünk!
Köszönjük megértéseteket :)
A mai napon betegség miatt ZÁRVA leszünk!
Köszönjük megértéseteket :)

Karácsonyi ponty alá való

Minden nemzetnek megvannak a hagyományos ételei, amiknek nagy részét bizonyos alkalmakkor fogyasztják. Különösen igaz ez ránk, magyarokra. Világhírű gasztronómiai hagyományokkal rendelkezünk, egyedülálló ízvilágunkat mindenhol elismerik.

Sok ételünknek van ünnepi alkalmakkor kiemelt jelentősége, ilyen a halászlé is, ami szinte minden család asztalán megtalálható Karácsonykor. Érdekes, hogy annak ellenére, hogy ilyen széles körben fogyasztjuk, mindenki másképp csinálja. Ahány ház, annyi szokás szokták mondani.

Az én családomnak is van egy mára már tradicionálisnak mondható receptje erre a remek ételre. Ez nálunk valóban hagyomány, nemzedékről nemzedékre száll.

A recept anyai nagyapámtól származik, aki a II. világháború előtt a Sipos Halászkert főpincére volt. Akkoriban ez egy igen kiemelt poszt volt az étterem életében, meglehetősen nagy megbecsülés övezte. A receptet nagyapám innen hozta haza, ezt a receptet tanította meg édesanyámnak is, aki nekem is továbbadta. Ha így készíted a halászlét, a halászlé kockáról örökre elfeledkezhetsz, nem lesz rá szükséged többé.

Tehát a híres “Sipos féle”szálka nélküli halászlé receptje:

Hozzávalók:

2 kg ponty aprólék
1 kg vöröshagyma
2 evőkanál szegedi pirospaprika
1 db burgonya
kis db zeller !!
2 evőkanál só

Igen,jól olvastad! Krumpli és zeller kell bele, paradicsom és  paprika nem!!

 

A burgonyát, zellert, vöröshagymát megpucoljuk, majd felaprítjuk. A halat és a zöldségeket egy lábasba tesszük, és felöntjük a vízzel. Beleteszünk 2 evőkanál sót.

Lefedjük a lábast, ezután közepes hőfokon kb 3/4 óra alatt teljesen szétfőzzük az összetevőket.

Paradicsom passzírozón átpasszírozzuk az alapot, és visszatöltjük a lábasba.

Tetejére szórjuk a Szegedi fűszerpaprikát, és NEM keverjük meg, mivel a paprika zsírban oldódik és ez leves tetején található. Az alaplét vissza forraljuk, de csak addig, amíg a paprika magától fel nem oldódik.

Ezután belerakjuk az előzőleg besózott haldarabokat, a belsőséget, és kb. 10 percig főzzük. Az erős paprikát tálaláskor kínáljuk hozzá.

Apropó! Tudtad, hogy a “Jöjjön ki Óbudára…” kezdetű dal alapja a Sipos Halászkert reklám szlogenje volt? Ez volt Magyarország első éttermi reklámja.

About the author